¿Por qué no hay rompevelocidades? Hvorfor er der ikke vejbump?
En hovedvej skærer nu gennem junglen i den centrale del af Ecuador - på kanten af Amazonas. Der bliver kørt hurtigt. Vore indianske venner i Uunt Chiwias fortalte om deres stærke bekymring over mange trafikulykker, da vi besøgte Chuint-slægten i oktober 2008.
De kæmpede for rigtige vejbump i stedet for gul maling i striber på den nylagte asfalt. Vi udarbejdede på stedet – og sammen – en brugsfilm, som få dage efter blev vist på lokal-tv i Macas. Det blev til en ytring, en protest, et opråb til omverdenen. / LA, GAA
Film: Vejbump (5:23) 2008 Speed Hump. English subtitles
Medvirkende: Vært og shaman Genaro Chuint. Skoleleder Galo Chuint. Skoleelev Edy Chuint organiserer børne-råbekor og fortæller til og kameraet. Filmen afsluttes med glimt fra studiet i Macas TV, hvor Galo Chuint giver interview om trafiksituationen.
Serien af fotografier herunder rummer glimt fra dialoger, fester, projekter og iscenesættelser hos shuarindianer-slægten Chuint i Uunt Chiwias, Ecuador.
- Der fortælles ikke længere om indianerne. Indianerne fortæller om sig selv. De er ikke længere passive genstande for en udefrakommendes beskrivelse, men aktive medskabere af deres egen fortælling.
Uddrag af artiklen 'Iscenesættelsens sandhed’ v. kunsthistoriker Rune Gade
Vores kontakt til slægten Chuint har spor tilbage til 1988. Siden fulgte en række besøg med deling af fotos og video, som et vigtigt omdrejningspunkt. Sidst i foråret 2020.
I filmen Iscenesætter er der fotografering hos Chuints. Den samme eftermiddag, de samme familiemedlemmer. Et let blafrende bagtæppe og tre forskellige typer kameraer: polaroid, analog kamera 6x6 sort/hvid og Hi8-video. Portrætterne rummer meget forskellige udtryk, stemninger og staturer alt efter, hvilken version af udstyret, der anvendes.
Film: Iscenesætter (5:29) 1992 (skrol lidt ned). Foto/video: Familien Chuint og Lars Henningsen. Redigering: Claus K. Pedersen. Lydredigering: René Jensen. Projektstøtte: Århus Filmværksted.